fredag 28 januari 2011

Parmalindad fläskfilé med balsamsås, Provencalsk grönsakslåda.




Fredagkväll, jag jobbar till 18 och har jour resten av kvällen och helgen.
det innebär att Hustrun står för fredags middagen.

O'Boy vad hon outdid herself!!
en av de godaste fredagsmiddagar hon gjort och hon har gjort många..
sen gör det inte ont att det är GI käk all-the-way...



4 Portioner
600 g fläskfilé
5-6 soltorkade tomater
½ kruka basilika
50 g färsk parmesanost
salt och peppar
1 pressad vitlöksklyfta
4 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
smör/olivolja

Balsamsås:
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar



Gör så här
Ugn 225 grader
Putsa fläskfilén.
Gör ett snitt längs med hela filen.
Grovhacka tomaterna, hacka basilikan och riv permesanosten.
Blanda allt med vitlöken och lägg i snittet.
Salta och peppra. Linda skinkan runt filén.

Bryn filén runt om i smör eller olivolja i en stekpanna och sätt in i ugnen i ca 15 min.

Under tiden gör du såsen:
Blanda grädde, vinäger, fond och vitlöken i en kastrull.
Koka ihop i några minuter och smaka av med salt och peppar.

Låt Filén vila inlindad i folie 10 minuter innan du skär upp den.

Grönsakslådan:
Provencalsk grönsakslåda

300 g haricot verts
2 gula lökar
2-3 vitlökklyftor
1 bruk krossade tomater
2 tsk timjan (eller 2 msk färsk)
5 ägg
1 dl riven Västerbottenost
1/2 kruka Basilika
1/2 dl hackad bladpersilja

Koka haricoten i lättsaltat vatten en stund, kolla på förpackningen, det går fort. Spola av med kallt vatten i en sil.

Hacka löken och bryn i en rejäl klick smör.
Häll över tomaterna.
Lägg i alla kryddorna, salt och peppar. Koka gärna minst en timme, ju längre desto godare. Häll gärna i en skvätt balsamvinäger eller rödvin

Vispa äggen och blanda i den rivna osten och tomatröran.
Lägg bönorna i en smord form och häll över blandningen.
Låt stå 175° 50-60 min.

denna smakar bäst om den är lite ljummen.

Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar