söndag 30 januari 2011

Söndagsravioli fyllda med kyckling, parmesan och basilika. till det; bästa tomatsåsen hittills

Söndag och gott om tid att röja runt i köket.
förra söndagens laxravioli gav mersmak, tankarna for runt i skallen; vad ska jag ha i pastakuddarna i dag?
Fläsk/Bacon? Grönsaker? Svamp?

Raidade kyl&frys efter råvaror och inspiration.

hittade en trött påse kycklingfiléer i frysen, en hörna parmesan i kylen och en burk mutti hela, skalade, konserverade tomater. det finns inga andra burktomater än dessa om du vill ha perfekt tomatsmak utan metallisk bismak.

Först ville jag köra asiatisk tema på raviolin typ dumplings, men hejdade mig.
dock smög jag ändå ned en del asiatiska ingredienser.


Du behöver för fyra personer:

1 Gul lök
1 burk Mutti hela, skalade tomater.
2 dl kycklingfond (som du får över när du förbereder kycklingen senare)
2 st Vitlöksklyftor
20 korn Sizhuanpeppar, mortlade
1 Msk Hoisinsauce
1 Msk Ketjap Manis
1 Msk Fishsauce (Thailändsk fisksås gjord på jäst fisk, salt som sören)
Peppar och salt

3 Kycklingfiléer (helst frusna)
150 g Parmesan av god kvalitet, vi hade en bit parmigiano-reggiano.
2 Msk finhackad färsk basilika
4 Msk Ricottaost
1 tärning kycklingbuljong
2 msk oxfond
½ kruka bladpersilja

Tomatsåsen:
Fräs finhackad lök sakta utan att det tar färg
finhacka den ena vitlöksklyftan och mortla sizhuanpepparn låt det fräsa med den sista minuten.
öppna tomatburken, töm ner den i en låg, vid gryta.
hacka ner med stakspade eller slev, ta bort den hårda stjälkbibten från varje tomat, häll över den stekta löken i tomatgrytan, pytsa ner kryddorna efter behag.
låt puttra på låg värme..

Fyllningen:
Tina upp kycklingen såpass lite att du kan tärna filén i 5mm kuber.
koka upp 1 liter vatten tillsammans med buljongtärningen och oxfonden.
vi hade en ledsen halvkruka bladpersilja som fick följa med i grytan.
låt sjuda ett par minuter innan du fiskar upp persiljan, du vill inte ha den bland kycklingtärningarna.




tag kastrullen från plattan och lägg ner fågeltärningarna och låt ligga och simma ett par minuter.

tag upp med hålslev och låt svalna.
koka upp buljongen och reducera den tills det återstår 3-4 dl.

vid det här laget har ju tomatsåsen stått och gottat sig för sig själv, sleva över buljongen i såsen under tiden du smakar av den.
smaka av med salt & svartpeppar från kvarnen. ev. kan du balansera såsen med en nypa socker.

När tärningarna har svalnat blandas de med parmesan, ricotta och basilika till en fast smet.

kavla ut pastadeg som du gjort själv (eller använd dig av köpta färska lasagneplattor)

klicka ut en halv matsked fyllning på en rundel pasta c:a 8 cm i diameter, pensla med vatten runtom på degen, lägg ytterligare en rundel över och tryck ihop till en tät kudde.

räkna med att man äter 5-6 kuddar per skalle.

koka upp vatten i din största gryta (gäller inte om du är kannibal och kokar turister, då är grytan för stor)

koka raviolin portionsvis 3-4 minuter(5-6 i taget) tag upp med hålslev lägg upp på varma tallrikar och sleva över tomatsåsen.




dricka till??
I kväll dricker jag en East India Pale Ale från Brooklyn Brewery
Hustrun lär dricka ett glas rött, vilket det blir har jag inte en susning om just nu.


Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar