måndag 25 april 2011

Flankstek



Hittade Flankstek på Maxi för 89:- kilot, otroligt bra pris för ett sånt kanongrillkött.
snittade den enligt faktatexten tvärs över fibrerna ett par mm ner.
 












blandade ihop en marinad på ett par msk. japansk soya, en tsk Sambal Oelek, en msk Mirin (japanskt sött risvin) en msk honung, en pressad vitlöksklyfta, ett par drag nymalen svartpeppar och lite riven färsk ingefära...

ner i en plastpåse, sug ut luften och slå en knut på.
låt ligga i marinaden ett par timmar i rumstemp.

ta ut ur påsen, och torka torrt med hushållspapper. ( vått kött blir grått på grillen )
spara marinaden och koka ner till knappt hälften, använd som Glaze när du grillar.

Grilla på riktigt hög temperatur direkt över glöden i 5 minuter, vänd och grilla i ytterligare 5 minuter.
därefter låter du köttet vila i 10 minuter på skärbrädan.  INGET folie, det bara stänger inne värmen och fortsätter tillagningen och gör köttet torrt och hårt.

Tranchera upp köttet i sneda skivor tvärs över fiberlängden.
strö över flingsalt och nymalen svartpeppar på snittytorna.


Servera med en god sallad, egentligen behövs inget annat tillbehör.
jag valde att köra lite tjockskurna potatisstavar i ugnen med lite olja och grillkrydda
Hade även en flaska  Jensen's Bøfhus pepparsås som jag värde upp med vispgrädde.



Detta var en höjdare och hittar jag mer flankstek så köper jag det oavsett väder.. grilla kan man göra alla dagar på året!


till detta drack jag en Punk IPA från Brewdog, annars funkar ett gott rött vin lika fint skulle jag tro.



Torr faktatext:
 












"Flankstek är en bit av bukväggens muskler (kållap) från nöt (ko eller kalv). Man har skurit bort mycket av fett och senor och det är därför en ganska mager bit kött. Flansksteken har ganska grova, långa muskeltrådar men är ändå ganska mör om man inte tillagar den för länge.
Flanksteken fungerar utmärkt på grillen. Snitta den först tvärs över muskeltrådarna och lägg i en god marinad i förväg. Grilla på båda sidor och skiva sedan upp den i snett skurna, tunna skivor vid servering. Fungerar även bra att bräsera i panna."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar